Rocky på Spritmuseum – utställning och ny bok

Den 11 februari 2017 öppnar Spritmuseum i Stockholm en utställning med Martin Kellermans seriefigur Rocky. I utställningen får besökarna vandra runt i välkända miljöer från serien och ta del av originalstrippar och Martin Kellermans karriär som serietecknare. Kellerman beskriver utställningen som “ett Junibacken för vuxna” och har själv målat och skapat de olika rummen, där besökarna bland annat får slå sig ner vid det rosa matbordet, hänga vid eldtunnan på landet, se hur en seriestripp växer fram och fundera över livet och döden tillsammans med Rocky.

– Rocky på Spritmuseum känns helt självklart. Rocky är en fantastisk samtidsskildring av krogkulturen, men också av alkoholen som socialt kitt. Ta bara stripparna om craftbeertrenden, exempelvis den där Rocky beställer en specialöl som tar en kvart att hälla upp, dessutom i ett konstigt glas som Rocky sedan skäms för när han upptäcker att de andra beställt varsin stor stark. En klockren iakttagelse. Och otroligt roligt, säger Anna-Karin Svanberg, utställningsproducent.

I samband med öppningen av utställningen ger Kartago förlag ut Rocky på Spritmuseum. Boken utgår från utställningen och samlar serier och foton från de miljöer som kommer visas samt skisser och beskrivningar av Martins arbetsprocess. Boken innehåller även en längre text av Jessika Gedin där hon försöker reda ut vad som gör Rocky så populär och varför Martin Kellermans samtidsskildring är så viktig.

– Den tecknade serien Rocky har ända sedan sin födelse i slutet av 90-talet kretsat runt samtalet, det samtal som cirkulerar mellan vänner i gemytliga former på festen eller vid middagen. Martin Kellerman har en alldeles ovanlig förmåga att fånga upp och förmedla dessa ocensurerade repliker. Det är när vi är avslappade, lätt tillbakalutade i baren vi kanske är som roligast och mest ärliga. Det är tur att det finns någon som tecknar ner dem, säger Rolf Classon, förläggare.

Recensionsdag för Rocky på Spritmuseum är den 20 februari. Utställningen visas 11 februari-29 oktober 2017.

Martin Kellerman började teckna Rocky 1998 vilket fram till idag blivit 31 album samt flertalet samlingsvolymer. Rocky har även bearbetats till teaterpjäs och animerad film. Rocky volym ett tilldelades Seriefrämjandets pris Urhunden för 1999 års bästa originalsvenska album och Kellerman har tilldelats Bernspriset och Stockholm stads Bellmanpris.

För mer information, vänligen kontakta:
Hanna Lundkvist, presskontakt Kartago
hanna.lundkvist@bonnierforlagen.se
076-526 11 63

Helen Ericsson Sandlund, PR- och programansvarig Spritmuseum
helen.ericsson@spritmuseum.se
08-1213 1303