Rocky volym 20

Martin Kellerman

Den som följer seriefiguren Rocky vet att något ovanligt inträffat i hans liv. Efter arton böcker blir han kär i en tjej som kanske, kanske inte, vill ha ett förhållande. Martin Kellerman fick nyligen 2010 års Bellmanpris för sina träffsäkra och jordnära Stockholmsskildringar. Men eftersom Rockys liv bygger på Kellermans så får han väl snart ta och lämna Stockholm – för det har Martin gjort nu.

När förstod du att Rocky skulle fungera som en serie?
Det tog ju lite tid innan jag fattade att andra skulle gilla det. Det var väldigt befriande när jag kände att det här flyter på av sig själv. Jag förstod att det här kan ju faktiskt funka. Andra kan kanske få ut något av det också. Det var min bror som kommenterade något som hade legat framme. Vi brukar annars inte vara så bra att på att ge varandra komplimanger. Då förstod jag att det fanns någon sorts potential i det.

Vad gör du just nu?
Jag sitter faktiskt och ritar på den 2472:e strippen.

Hur jobbar du?
Det är lite olika, jag var till exempel på landet förra veckan och skrev ett gäng manus. Det är lättare på landet. I vanliga fall har jag bara en tanke, en kort idé att utgå ifrån. Här är några gamla sådana utkast som består av en enda kort mening, eller ett ord. Till exempel: ”Skäms för regn och slask.” Det blev en gammal stripp med min dåvarande tjej som just kom hem från Australien och jag stod på Arlanda och skämdes för att vi hade så uselt väder i Sverige! Jag skriver alltid ner meningen eller idén i samma stund som jag kommer på den. Jag skriver ner i mobilen. Senare när jag jobbar ritar jag upp rutorna och börjar teckna. Jag lägger upp replikerna som ett vanligt samtal.

Hur mycket material har du, kan du visa?
Egentligen vill jag inte ha för mycket anteckningar. Det är lätt att de bara blir liggande. Nu har jag 42 stycken här, många kommer kanske aldrig att bli gjorda. De är inte ens roliga att läsa i det här stadiet. Det är bara väldigt korta, här till exempel: ”schäckta!”, jag måste få in det ordet nånstans, det betyder då ”Ursäkta”. Eller så är det bara nån kommentar, som den här: vi skulle se en fjantig komedi med Will Farrell och så undrade min kompis, när vi höll på att ställa in dvd:n för svensk textning och sånt, om man kunde välja mellan tecknat eller inte tecknat!
Eller den här anteckningen: här står bara: ”rysk roulett”. Vi pratade om att göra det extra intressant - inte bara skjuta utan att satsa en hundring också.
När man sitter där och ska rita med ett tomt, vitt papper framför sig är det bra att ha något att titta på, som de här korta anteckningarna. Därefter gör jag en enkel sketch från vad jag skrivit ner. Här till exempel står Rocky på en kompis bröllopsfest och han pratar om att han har en vit vecka.

Martin Kellerman jobbar inte längre i Stockholm, han har slutat hänga runt Hornstull på Södermalm, och bor numer i en annan stad med sin flickvän, någon timmes tågresa från Stockholm. För den som följt Rocky genom åren är det ganska stora förändringar.
För mig skulle det vara konstigt att inte ha med en sån stor grej. Allt förändrar en, som till exempel att gå i terapi, allting som påverkar mig måste komma med i serien. Och det kan kännas lite jobbigt ­ibland. Om man går igenom något jobbigt måste man gå igenom det två gånger.

Martin Kellerman gör alltid först klart rutorna med de färdiga pratbubblorna, sen gör han figurerna ur vars munnar replikerna eller tankebubblorna faller. Vad händer på ditt papper här just nu?
Rocky häller upp ett glas Pommac och förklarar för sin kompis vilken ny och fantastisk människa han har blivit efter att ha varit nykter i tre dagar.

Du skriver mycket utifrån dig själv. Hur mycket i fas är du? Det här med bröllopet till exempel, hände det igår eller?
Nej, det här bröllopet har inte hänt ännu, det händer på fredag.

Detta är ett utdrag ur ett samtal mellan Anton Karis och Martin Kellerman som sändes i Sveriges Radios Studio Ett fredagen den 15 oktober. Det går fortfarande att lyssna på det i sin helhet via länken:
www.sr.se/p1/studioett

  • ISBN: 9789186003746
  • Utgivningsdatum: 2011-04-07
  • format : mjukband (mjb)

Martin Kellerman

Född 1973 i Växjö, uppväxt i Norge…

Läs mer om författaren

Fler böcker ifrån denna författare

Rocky 20 år

Martin Kellerman

Rocky stämplar ut

Martin Kellerman

Författarens alla böcker