Kartago Förlag, 2018-10-22

Höstens nyheter på Kartago Förlag

I Kartagos härliga höstutgivning finns vardagsrealism i Louise Winblads Hej igen vardag!, design och arkitektur i Swedish Modern av Hedvig Hedqvist och Christian Björk, underhållande spel i form av Kalas av Eric Ericson och Lars Arrhenius, spänning i Pelle Forsheds Under tiden och egensinnig konst i Konstpocket: Marie-Louise Ekman av Martina Montelius. En spännande höstmix med andra ord!

Hej igen vardag! av Louise Winblad

Vi har alla sett bilderna i sociala medier: gulliga och lagom busiga barn i ett välorganiserat kök. Till synes utvilade föräldrar som tittar förälskat på varandra. Ett glas rosé i kvällssolen efter att barnen somnat. Här visas en annan, inte fullt så glamorös verklighet. En vardag full av stress, smutstvätt, brustna illusioner, urspårade barn och minst lika urspårade vuxna. Det är en fristad och en motvikt till de ofta orimliga krav som ställs på föräldrar i allmänhet och kvinnor i synnerhet – allt från det välstädade hemmet till den perfekta kvinno-kroppen. ”Hej igen vardag!” är en levande, igenkänningsbar och framför allt väldigt rolig skildring av livet som småbarnsförälder.

Recensionsdag: 2018-10-25

Swedish Modern av Hedvig Hedqvist och Christian Björk

Modernism är en rörelse inom arkitektur som uppkom på 1920-talet. Denna ideologi var dominerande inom arkitektur och stadsplanering under större delen av 1900-talet. Rörelsen omfattar ett flertal olika stilar, bland annat funktionalism, brutalism och high tech-arkitektur. Modernismen karakteriseras av en avskalad och geometriskt enkel arkitektur, fri från ornament då det är själva formerna och konstruktionen som står för det arkitektoniska och konstnärliga värdet. Detta praktverk på över 700 sidor består av en längre text av Hedvig Hedqvist och hundratals fotografier på arkitektur, design, hantverk och möbler. 2017 utkom boken Swedish Grace, som avhandlade svensk 1920-talsklassicism. Swedish Modern tar vid där den slutade.

Recensionsdag: 2018-10-30

Kalas – spelet som hjälper dig bli klimatsmart av Eric Ericson och Lars Arrhenius

Kalas är ett familjespel som går ut på att förbereda ett lyckat kalas. Spelet tar deltagarna på en spännande resa jorden runt till bland annat låglöneländer, områden där konfliktmineraler bryts och till Amazonas regnskogar som förädlas till betes- och odlingsmark. Spelet består av en spelplan i form av en världskarta, tärning och spelkort. Den som först samlat ihop ordet ”Kalas” och kommit tillbaka till Sverige och kalaset vinner. Via spelkorten guidas man i mål. Både genom information om vilken klimatpåverkan ett kalas har, som: Elektronik i leksaker innehåller hormonstörande flamskyddsmedel, även människor innehåller detta ämne. Och uppmaningar: Du satsar på ett ekologiskt kalas och behöver avokado, flyg till Peru. Lars Arrhenius och Eric Ericson har tidigare gjort sällskapsspelen Välkommen till samhället, Panama och Från ingenting till randig tandkräm.

Recensionsdag: 2018-11-05

Under tiden av Pelle Forshed

En ny familj har flyttat in i det lilla villasamhället. Medan renoveringarna och upp-packandet pågår försvinner pappan i familjen spårlöst och kvar står en förtvivlad fru och två barn. Grannar och vänner börjar spekulera om vad som kan ha hänt. Har han lämnat frivilligt eller blivit mördad? Denna serieroman följer ett antal olika personer i familjens närhet och beskriver hur var och en hanterar försvinnandet. Hur går man vidare i livet när en närstående plötsligt försvinner? Och vad hände egentligen med pappan? Pelle Forshed är tecknaren bakom serien Stockholms­natt och har regelbundet medverkat i bland annat Svenska Dagbladet, Arbetaren och Bang. År 2012 kom novellsamlingen De anhöriga.

Recensionsdag: 2018-11-05

Konstpocket: Marie-Louise Ekman av Martina Montelius

Absurd humor och allvarliga lekar med en av Sveriges mest älskade konstnärer. I gränslandet mellan tecknade serier och klassiskt måleri skapar hon en bildvärld i en klass för sig. Marie-Louise Ekman (f. 1944) skapar egensinnig konst som drivs av absurd humor och allvarliga lekar. Ekman målar upp en bildvärld helt i sin egen klass.

Recensionsdag: 2018-11-12