Kartago Förlag, 2018-09-05

Efter 20 år säger Martin Kellerman hejdå till Rocky

Efter 20 år väljer Martin Kellerman nu att lägga ner den tecknade serien Rocky. Den 28 mars 1998 publicerades den första strippen i gratistidningen Metro. Sedan dess har serien, bortsett från ett kortare uppehåll, gått att läsa dagligen i nämnda tidning, Aftonbladet eller Dagens Nyheter.

Serien, som har fungerat som Martin Kellermans offentliga dagbok, började ges ut i albumform 1999. Kartago har samlat serien i bokform, halvårsvis, och släpper i år den 34:e och sista samlingen, Rocky stämplar ut. Den sista strippen avslutar även samlingsvolymen Rocky – samlade serier 2013–2018. Båda böckerna finns ute till försäljning nu.

Rocky har även bearbetats till teaterpjäs och animerad film. Martin Kellerman har bland annat tilldelats Urhunden, Bernspriset och Stockholm stads Bellmanpris.

I Dagens Nyheter 29/4 kan man läsa en intervju med Martin där han berättar om sitt beslut:

”Inte ens jag, som är en väldigt framgångsrik serietecknare, kommer att kunna fortsätta. Om fyra-fem år skulle jag ändå fått sparken från DN. Det var ett ålderdomligt medium redan 1998 när jag började så det är inte konstigt att det är på väg ut. […] I höstas slog det mig att jag kan ju faktiskt lägga ner serien. Det finns ingen som tvingar mig att fortsätta. Jag trodde att jag hade ett halvårs uppsägningstid, men det var bara tre månader. Genast räknade jag ut att jag måste jobba till den 28 april och insåg, fan, då är det ju exakt 20 år sedan jag började. […] Det här måste ju betyda något! Så jag ringde och sade upp mig direkt. Men jag räknade ju tyvärr fel då, för det var i mars jag började. Så det blir tjugo år och en månad.”

Det har varit en stor glädje och ynnest för oss på Kartago att få jobba med Rocky under så många år, och det känns vemodigt att ta farväl. Samtidigt ser vi fram emot att se vad Martin tar för väg framöver, och vi önskar honom all lycka!